Reklama
Reklama

Jaka mąka do pizzy, pierogów i do naleśników? Rozwiewamy wątpliwości!

Jaka mąka do… tak zaczyna się pytanie, które zadajesz sobie za każdym razem, gdy zabierasz się za przygotowywanie jakiegoś dania w kuchni? Jeśli to prawda, znalazłeś się w dobrym miejscu! Nie ważne czy interesują cię pierogi, pizza, czy naleśniki, od teraz nie będziesz błądzić w gąszczu produktów dostępnych na rynku!

Typy mąki - z tą wiedzą zakupy będą łatwiejsze!

Rodzaje mąki mogą przyprawić o zawrót głowy niejednego, przeciętnego klienta. Jak wiadomo, nie każdy z nas zna się perfekcyjnie na gastronomii i czasami w ogóle nie zwracamy uwagi na to, czy jakiś typ produktu będzie bardziej odpowiedni w danej sytuacji. Niektórzy o szerokim wyborze czegoś o nazwie "mąka" przekonują się dopiero na zakupach w dużym hipermarkecie. Nagle okazuje się, że półka ugina się od nich i dostajemy oczopląsu.

Wybór ostatecznie powinien być uzależniony od tego, co chcemy przygotować. Ważne, by wiedzieć, czy planujemy zrobić naleśniki, tort, pierogi, pizzę, chleb, gofry, a może jeszcze coś innego? Typy mąki poza tym, że dzielimy je na glutenowe i bezglutenowe, mają swoje oznaczeni np. 1850, 650, 480, (im wyższa liczna bym bardziej wartościowy skład) oraz dzielą się na pszenną, żytnią, orkiszową, ryżową, kokosową i gryczaną. W przypadku obu pierwszych najwyższą jakość i pełen przemiał ma ta z oznaczeniem 3000.

Jaka mąka do pizzy?

Pizza to jedno z ulubionych włoskich dań Polaków, dlatego nie możemy się dziwić, że tak wiele osób próbuje ją zrobić w domu samemu. Przepisy nie są trudne, a samo danie wykonuje się przyjemnie. Dylemat może pojawić się przy wyborze mąki. Wszystko zależy od tego, czy zamierzamy zrobić ciasto glutenowe, czy nie. Do klasycznego przepisu najlepiej sprawdzi się mąka 00 - w Polsce popularna jako typ 550 lub luksusowa, czyli prawie całkowicie pozbawiona popiołu i składników mineralnych. Jest lekka, jasna, pudrowa, a dzięki temu możemy liczyć na kruche i delikatny placek.

Przykładem może być mąka dostępna w Aldi, produkt Polski, Młyny Stoisław. Zapłacicie za nią 2,19 zł.

Jaka mąka na pierogi?

Jeśli zastanawiasz się jaka mąka na pierogi będzie idealna, to tutaj wybór jest dość szerszy. Przez znawców kulinarnych polecane są typy mąki 500 lub 650. Nie trudno znaleźć je w sklepach. Dzięki takiemu wyborowi ciasto będzie elastyczne, wilgotne i delikatne, nie trzeba będzie się martwić, że coś się nie lepi lub jest zbyt suche. Problem nie będzie wykorzystanie też mąki pełnoziarnistej, ale wtedy dodać trzeba więcej wody.

Przykładowymi produktami dostępnymi w sklepach mogą być mąka poznańska marki Lubella lub Basia. Cena to koło 2,50 zł.

Jaka mąka do naleśników?

W przypadku naleśników można pozwolić sobie na wiele eksperymentów. Niektórzy mieszają kilka rodzajów mąk jednocześnie, by ciasto było ciekawsze w smaku i zdrowsze. Proponowane są takie typy jak pszenna tortowa i krupczatka o numerach od 400 do 500. Im niższy numer tym danie wychodzi lżejsze i delikatniejsze. Dla osób, które poszukują nieco oryginalniejszych przepisów, lub zwyczajnie nie tolerują glutenu, sprawdzi się też mąka ryżowa, pozostałe typy nadadzą się, ale konieczne będzie wymieszanie ich z jakimś delikatniejszym np. pszenną.

Przykładowo w sklepach kupicie mąkę marki Basia Krupczatka za 2,99 zł

Jaka mąka do ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe dla wielu osób okazać się może wyzwaniem, tu wbrew pozorom najlepiej sprawdzi się mąka orkiszowa lub pszenna typu 550. Taki wybór sprawi, że przysmak będzie pulchny, a w przypadku wyboru pierwszego produktu, nie trzeba będzie go nawet wyrabiać. Doradzcy smaków uspokaja, że upieczenie takiego placka nie jest trudne - często też proponowana jest mąka chlebowa i taka o zawartości białka 9g/100 g

Kupić możecie przykładowo produkt bio mąka Merkury.

Czy teraz już macie mniejsze wątpliwości odnośnie do tego, jaki typ mąki wybrać? 

Zobacz też:

Co wiesz o Dniu Flagi? Każdy Polak powinien o tym wiedzieć! 

Przed zakupem makaronu warto sprawdzić mały szczegół! Ten detal zmieni Twoje dania na lepsze!

Jak stworzyć niezwykłe pisanki w kilka minut? Zaskocz bliskich marmurowymi wzorami! 

INTERIA.PL