Reklama
Reklama

Guacamole: smaczna pasta, nie tylko do pieczywa. Przepis na quacamole

Guacamole to sos rodem z Meksyku. Do jego przygotowania w wersji tradycyjnej wystarczy dojrzałe awokado, sok z limonki, czosnek oraz sól. W kilka minut uzyskamy pyszną pastę, którą można dodać do wielu różnych dań. Warto urozmaicić swój jadłospis o salsę z sycącego i wartościowego awokado.

Guacamole: przepis. Proste przygotowanie smacznej pasty

Czym właściwie jest guacamole? Jest to meksykański sos (salsa), którego podstawowym składnikiem jest awokado. Ważne, aby owoc był dojrzały. Zdaniem specjalistów sos ten miał swoje początki już w czasach azteckich. Guacamole można wykonać zarówno w wersji podstawowej (bez wielu dodatków), jak i w wielu różnych wariantach (z przeróżnymi dodatkami). W Meksyku sos ten dodawany jest niemalże do każdej przystawki. W ostatnich latach jest to popularna przekąska w wielu innych krajach.

Prosty przepis na guacamole

Wystarczy zastosować się do złotych proporcji, aby uzyskać smaczne guacamole w wersji tradycyjnej. Oto niezbędne składniki:

  • 2 dojrzałe awokado (najlepsza odmiana na guacamole to Hass)
  • sok z połowy limonki (opcjonalnie cytryny),
  • sól,
  • ząbek czosnku.

Sposób wykonania:

  1. Awokado obrać i usunąć pestkę.
  2. Miąższ wydrążyć łyżeczką i w miseczce rozgnieść widelcem na pastę.
  3. Dodać sok z połowy limonki, doprawić solą. Zetrzeć na tarce czosnek i dodać do pasty. Całość wymieszać.
  4. Można serwować m.in. jako przekąskę z nachosami, chipsami kukurydzianymi lub grzankami.

Z czym jeść guacamole?

Guacamole można jeść nie tylko z pieczywem, grzankami czy nachosami. To sos, który znalazł zastosowanie w wielu innych różnorodnych potrawach. Oto sprawdzone przepisy z guacamole w roli głównej, które warto wypróbować.

Jajka faszerowane z guacamole

Składniki:

  • 6 jajek,
  • dojrzałe awokado,
  • sok z połowy limonki,
  • ząbek czosnku,
  • kawałek papryczki chilli,
  • łyżka oliwy,
  • nieco posiekanego szczypiorku,
  • pomidor,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotować na twardo, odstawić do ostudzenia.
  2. Awokado obrać i usunąć pestkę. Wydłubać miąższ za pomocą łyżki. Rozgnieść widelcem na pastę i skropić cytryną.
  3. Jajka obrać, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i rozgnieść. Dodać do pasty z awokado.
  4. Zetrzeć czosnek i połączyć z pastą wraz z posiekaną papryczką chilli.
  5. Dodać oliwę i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, odsączyć nieco sok i dodać do pasty. Całość wymieszać.
  7. Uzyskanym farszem napełnić połówki jajek. Można udekorować szczypiorkiem.

Burgery z guacamole

Składniki:

  • 2 bułki hamburgerowe,
  • filet z kurczaka,
  • nieco mleka,
  • nieco mąki,
  • jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 liście sałaty,
  • pomidor,
  • cebula,
  • dojrzałe awokado,
  • sok z pół limonki,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez.

Sposób wykonania:

  1. Filet z kurczaka pokroić na dwa mniejsze kotleciki. Nieco rozbić, doprawić solą i pieprzem.
  2. W głębokim talerzu roztrzepać jajko. Do drugiego wlać mleko. Do trzeciego wsypać bułkę tartą.
  3. Rozgrzać olej na patelni. Filety z kurczaka namoczyć w mleku, a następnie obtoczyć w mące. Kolejno w jajku i bułce tartej. Kotlety smażyć na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.
  4. Obrać awokado, usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżeczką i umieścić w miseczce. Zgnieść widelcem, dodać posiekany na drobno (lub starty) ząbek czosnku oraz sok z limonki. Pomidora i cebulę pokroić w plasterki.
  5. Bułkę pokroić na pół i podsmażyć ze środkowej strony.
  6. Na dolnej połówce bułki rozsmarować majonez, położyć sałatę. Następnie kotleta, plasterki pomidora i cebuli (według uznania).
  7. Na sam wierz nałożyć sos guacamole. Zamknąć górną częścią bułki. Dla wygody jedzenia można przebić wykałaczką całą konstrukcję. Wówczas poszczególne składniki nie będą się wysuwały.

Guacamole z pomidorami i innymi dodatkami

Guacamole doskonale smakuje nie tylko w wersji tradycyjnej, ale również z przeróżnymi dodatkami. Oto kilka propozycji:

  • omidor, papryczka chilli oraz kolendra - do tradycyjnego przepisu dołożyć posiekane: niewielką cebulę, papryczkę chilli, pomidor oraz świeżą kolendrę,
  • rzodkiewka i pomidor - dla przełamania smaku tradycyjnego guacamole warto dodać do pasty: posiekaną rzodkiewkę, pomidora, cebulę i świeżą kolendrę,
  • jalapeno - do tradycyjnego przepisu dodać posiekaną papryczkę jalapeno,
  • czerwona cebula oraz kolendra - tradycyjny przepis urozmaicić o posiekane: czerwoną cebulę i świeżą kolendrę,
  • chilli oraz kolendra - tradycyjny przepis w nieco ostrzejszym wydaniu można uzyskać poprzez dodanie posiekanej czerwonej cebuli, papryczki chilli oraz świeżą kolendrę,
  • arbuz - guacamole świetnie smakuje również w wersji nieco słodkiej, tradycyjny przepis można urozmaicić o posiekaną cebulę, miąższ z arbuza oraz posiekaną papryczkę chilli (dla przełamania słodyczy).

Guacamole można serwować w naprawdę wielu różnorodnych wydaniach. Wystarczy dodać ulubione składniki, aby stworzyć swoją niepowtarzalną pastę i rozpieszczać nią podniebienie oraz zachwycać gości. Prosta baza z awokado, soku z limonki, czosnku i soli otwiera drzwi do wielu innych, różnorodnych smaków.

Zobacz też:

Co wiesz o Dniu Flagi? Każdy Polak powinien o tym wiedzieć! 

Przed zakupem makaronu warto sprawdzić mały szczegół! Ten detal zmieni Twoje dania na lepsze!

Jak stworzyć niezwykłe pisanki w kilka minut? Zaskocz bliskich marmurowymi wzorami! 

INTERIA.PL